Polský ovčí sýr osczypek, vyrobený podle speciální receptury, získá označení Evropské unie, které chrání jeho původ. Jako první polský produkt bude mít osczypek od 2. února toto nové označení, jež ministři zemědělství EU schválili loni v březnu. Dnes o tom informoval list Dziennik Polski.


Polské ministerstvo zemědělství tak chce chránit spotřebitele před falešnými ovčími sýry, které mají také název osczypek, ale jsou vyrobeny pouze z kravského mléka. "Každý bača, který vyrábí originální osczypek, získá od nás sérii s vytištěným číslem producenta a unijní logo chránící původ," uvedl ředitel sdružení chovatelů ovcí a koz Jan Janczy. Prodávané sýry budou také kontrolovat potravinářští inspektoři.


Ochrana původu znamená, že osczypek bude moci být vyráběn pouze podle určité tradiční receptury, z mléka výlučně od polských horských ovcí a s příměsí maximálně 40 procent kravského mléka. V praxi to znamená, že pokud někdo například v Lodži vyrobí ovčí sýr, nebude mu moci dát název osczypek.